Autentikus, replika és szurkolói focimezek – az áron kívül mi a különbség?

Autentikus, replika és szurkolói focimezek – az áron kívül mi a különbség? - Sportmánia.hu
Szeretnéd megvenni kedvenc futball csapatod mezét vagy megajándékoznál valakit eggyel? Többféle focimezt találsz más-más áron és fantázia néven és nem tudod, melyiket válaszd?

Pár gondolatban összeszedtük Neked, hogy az áron kívül mi az, amiben az autentikus, a replika és a szurkolói focimezek eltérnek egymástól, így a legközelebbi vásárlás alkalmával már biztosra mehetsz!


A klubcsapatok, nemzeti válogatottak mezeinek gyártói, mint például a Nike, az adidas, a Puma, stb. a vaskos licenc jogokért cserébe minél több focimezt - és sok más címeres terméket - szeretnének eladni a csapatok szurkolóinak. A rajongók más-más felhasználási célból vásárolják meg a mezeket, van olyan, aki gyűjti és bekeretezve kiteszi a falra, van olyan, aki sportol benne, mások utcai viseletként használják, szóval eltérőek a termékekkel szemben támasztott elvárások. A lényeg legtöbbször az, hogy olyan legyen, mint a játékosok által viselt focimezek és legyen megfizethető az ára.

A gyártók alapvetően három teljesítmény (és ár) kategóriában kínálják a csapatok mezeit. Szándékosan nem a minőség, hanem a teljesítmény kategóriát használjuk, mivel annak ellenére, hogy a top kategóriás mez ára akár a háromszorosa is lehet a legolcsóbb mezének, mindegyik termék a gyártótól megszokott kiváló minőséget jelenti. Az egyes kategóriák gyártónként eltérő fantázia néven futhatnak, de az itt leírt kategóriák jellemzői, különbségei jó közelítéssel ugyanazok. A következő példával a mezek közti különbségeket az egyik legnépszerűbb focimez, az FC Barcelona 2013/14-es szezonban viselt hazai mezének egyes változatain keresztül próbáljuk meg bemutatni. 


Az autentikus mez

Az első, legmagasabb teljesítményt képviselő kategória az autentikus vagy mérkőzés mez. Ez teljesen ugyanaz a futball mez, mint amiben a játékosok a pályára lépnek és végigküzdik a játékidőt.

Az autentikus mezeknek a legmagasabb a teljesítménye, azaz ezek vezetik és párologtatják el a legjobban az izzadtságot, nagyon jó a légáteresztő képességük, ezáltal jól szellőznek és a lehető legkönnyebb a kialakításuk. A játékosok elvárásai alapján a gyártó a mez olyan kialakítására törekszik, amivel az a maximális teljesítmény leadását segíti a legkomfortosabb módon. Ezek a focimezek hordozzák a legmagasabb technológiát, a legújabb fejlesztéseket, éppen ezért az autentikus mezek ára a legmagasabb.

Az autentikus futball mezek ajánlott fogyasztói ára 35 ezer forint környékén mozog.


A replika mez

A második kategóriába már a kifejezetten a szurkolóknak fejlesztett és gyártott un. replika mezek tartoznak. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a replika nem hamisítványt, koppintást jelent, a szó csak a kínai ipari forradalom óta forrt össze ezzel a jelentéssel, sajnos. (Megjegyezzük, ezért nem szereti senki sem így hirdetni a mezeket és talán a Nike is ezért hívja már ezt a kategóriát „Stadium” - magyarul stadion meznek a 2014/15-ös szezontól.) 

A replika és az autentikus focimezek megjelenésükben gyakorlatilag teljesen megegyeznek. Ha megnézed a két FC Barcelona mez képét, talán nem tudsz két különbséget találni. Azt a kettőt is csak akkor, ha jól felnagyítod a képeket.  A valóságban persze vannak eltérések. 

A legfontosabb különbség az autentikus meznél már említett teljesítményben van. A replika focimezek nem a játékosoknak készülnek, éppen ezért nem annyira könnyűek és nem vezetik és párologtatják el olyan jól az izzadtságot. De ne gondoljuk, hogy a replika mez anyaga nem jó, sportoláshoz is kiváló választás! Mindkét mez DRI-FIT technológia, tehát közel hasonló a képességük, csak a replika mez kicsivel kisebb teljesítményű, kb. 10-15%-kal. Ha autós hasonlattal akarnánk élni, az autentikus mezben 2.0 literes, a replika mezben 1.8-as motor van ugyanabban a kaszniban. Az anyag struktúrája (szövése és tapintása) megegyezik, viszont pontosan a könnyítés, a jobb izzadtság elvezetés és szellőzés érdekében az autentikus mezek anyaga ritkább, mint a replika focimez kialakítása, viszont ez csak akkor látszik, ha felemeled és a fény felé tartod a mezeket. Személyes véleményünk, hogy a sűrűbb szövés szebbé teszi a replika mezt.

Ugyancsak az elvárt teljesítményből eredő különbség, hogy a replika mezek oldalán nincsenek szellőző lyukak, illetve az autentikus mez paneljai varrás helyett lapos „hegesztéssel” illeszkednek, hogy véletlenül se irritálják a játékos bőrét. Ezek az „extrák” eredményezik az autentikus mezek csúcsteljesítményét, és nyilván ezek elhagyásának köszönhető a replika mezek alacsonyabb ára. A replika mezek ajánlott fogyasztói ára 25 ezer forint körül van.

Összegezve tehát a replika és az autentikus mezek anyagában lényeges különbség nincs, csak az, hogy a replika mezből kihagyják a szurkolók nagy többsége számára lényegtelen teljesítményfokozó technológiákat. 

A mezek kinézetében pár apró észrevehetetlen különbség azért van, amelyek bemutatását a teljesség igénye megköveteli.

Az FC Barcelona címer. Csak nagyítóval észrevehető a különbség. Az autentikus mez címere hímzett, a replika mezé szőtt. Mindkettő szép és tartós megoldás, viszont a szőtt címer előállítási költsége vélhetőleg alacsonyabb.

A „més que un club” címke felhelyezésben ugyancsak aprócska különbség, hogy az autentikus FC Barcelona mez esetében matricaszerűen beragasztott, míg a replikában bevarrt címke van.


Kis eltérés, hogy az autentikus mez DRI-FIT felirata nyomott, míg a replika esetében ez hímzett. Az autentikus mez ezzel nyer pár grammot, a replika viszont kicsit talán szebb ebben a részletében.


A szurkolói mez

A harmadik kategória a szurkolói mez. Ezek a mezek lényegesen olcsóbbak – kb. 14 ezer forint - a fentebb részletezet társaiknál, hiszen arra tervezték, hogy a stadionba felvéve vagy hétköznapi viseletként a szurkoló kimutathassa kedvenc csapata iránti rajongását. 

Ebben a kategóriában a teljesítmény már nem annyira dominál, hiszen a mez anyaga nem technikai poliészter. 

A szurkolói mez megjelenése nem feltétlenül egyezik meg 100%-ban az autentikus és replika változatokkal, de ha van is, igen kicsi az eltérés. Az FC Barcelona mez esetében az ujjánál vehető észre a különbség, ahol elmaradt az autentikus és replika változatoknál látható csíkozás, illetve a címer és a márkajelzés is nyomott.

A szurkolói mez tehát kinézetében és anyagában némileg „egyszerűbb” drágább társainál, de tökéletesen alkalmas arra, hogy kifejezzük benne csapatunk iránti elkötelezettségünket az utcán vagy a lelátón, ráadásul mindezt sokkal barátságosabb áron.


Összegezve tehát a pénzünkért mindhárom esetben kiváló minőségű, márkás terméket kapunk és nincs jó vagy rossz döntés, csak eltérő igények és felhasználási területek. 

RELATED ARTICLES

Komment írása

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.